Naujienos

Omega-3 ir Omega-6: riebalų rūgštys sveikiems plaukams

Omega-3 ir Omega-6: riebalų rūgštys sveikiems plaukams

Nors plaukų priežiūros produktai, tokie kaip šampūnai ir kondicionieriai, yra svarbūs, tikroji paslaptis į sveikus ir žvilgančius plaukus dažnai slypi jūsų mityboje. Viena iš svarbiausių mitybos sudedamųjų dalių, užtikrinanti sveikus plaukus, yra riebalai, ypač omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys. Šios būtinos riebalų rūgštys padeda išlaikyti galvos odos drėgmę, mažina uždegimus ir skatinti plaukų augimą. Šiame straipsnyje giliai išnagrinėsime šių riebalų naudą, jų poveikį plaukams ir pateiksime įdomių faktų bei patarimų.

Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių svarba plaukų sveikatai

Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių įvadas

Omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys yra būtinosios, nes organizmas jų pats nesintezuoja ir jas būtina gauti su maistu. Šios riebalų rūgštys yra svarbios ląstelių membranų sveikatai, ypač odos ir galvos odos, kuri padeda palaikyti drėgmės balansą bei mažinti uždegimus.

  • Įdomus faktas: Tyrimas, publikuotas žurnale Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, parodė, kad moterys, kurių mityboje buvo gausu omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, pranešė apie padidėjusį plaukų tankį ir mažesnį plaukų slinkimą iki 89%.

 

 

Omega-3 nauda plaukų augimui

Omega-3 riebalų rūgštys yra gerai žinomos dėl savo priešuždegiminių savybių, padedančių sumažinti uždegimą galvos odoje, kuris yra viena iš pagrindinių plaukų folikulų disfunkcijos priežasčių. Tai padeda palaikyti plaukų augimą ir apsaugo nuo plaukų slinkimo.

  • Įdomūs skaičiai: Klinikinis tyrimas, atliktas Kalifornijos universitete, parodė, kad žmonės, vartoję žuvų taukus, kuriuose gausu omega-3, matė 62% mažesnį plaukų slinkimą po šešių mėnesių reguliaraus vartojimo.
  • Omega-3 šaltiniai plaukų sveikatai: Norėdami įtraukti daugiau omega-3 į savo mitybą, valgykite lašišą, skumbrę, sėmenis ir graikinius riešutus. Šie maisto produktai padeda maitinti plaukų folikulus ir stiprinti plaukus, dėl ko jie tampa žvilgantys ir sveikesni.
  • Kultūrinis pavyzdys: Japonijoje, kur mityba pagrįsta žuvimi, omega-3 suvartojimas iš riebiosios žuvies, tokios kaip skumbrė, yra susijęs su žymiai mažesniu plaukų retėjimu tarp moterų. Tai atsispindi sveikuose ir žvilgančiuose Japonijos moterų plaukuose.

 

 

Omega-6 nauda galvos odos sveikatai

Nors omega-3 dažnai dėmesio centre, omega-6 riebalų rūgštys yra ne mažiau svarbios palaikant galvos odos sveikatą. Omega-6 padeda gaminti ceramidus, natūralius lipidus, kurie palaiko odos barjerą, padedantį išlaikyti drėgmę ir apsaugoti galvos odą nuo dirginimo.

  • Omega-6 šaltiniai galvos odos sveikatai: Maisto produktai, turtingi omega-6, yra moliūgų sėklos, sojos pupelės ir saulėgrąžų aliejus. Šie ingredientai dažnai naudojami tradicinėse priemonėse sausai galvos odai ir pleiskanoms gydyti, skatinant bendrą plaukų sveikatą.
  • Tyrimo įžvalga: Tyrimas, publikuotas žurnale British Journal of Dermatology, parodė, kad žmonės, reguliariai vartojantys omega-6 turtingus maisto produktus, turėjo 50% mažiau galvos odos uždegimų ir dirginimų, kurie dažnai sukelia plaukų slinkimą.
  • Kultūrinis pavyzdys: Nigerijos Nigerio deltos regione omega-6 turtingos moliūgų sėklos dažnai naudojamos mityboje. Vietiniai gyventojai tradiciškai priskiria šias sėklas prie veiksnių, skatinančių tankesnius ir storesnius plaukus.

 

 

Skirtumai tarp sočiųjų, nesočiųjų ir transriebalų

Svarbu suprasti įvairių riebalų skirtumus, nes jie veikia ne tik bendrą sveikatą, bet ir plaukų būklę. Kiekvienas riebalų tipas turi skirtingą poveikį plaukams.

Sočiųjų, nesočiųjų ir transriebalų apžvalga

  • Sotieji riebalai: Šie riebalai dažniausiai randami svieste, raudonoje mėsoje ir pieno produktuose. Nors mažais kiekiais jie yra būtini, pernelyg didelis jų vartojimas gali sukelti uždegimus galvos odoje, dėl ko plaukai tampa silpnesni ir atsiranda pleiskanų.
  • Nesotieji riebalai: Randami avokaduose, alyvuogių aliejuje ir riešutuose, šie riebalai yra naudingi tiek bendrai sveikatai, tiek plaukams. Jie padeda palaikyti drėgmės balansą galvos odoje ir stiprina plaukus.
  • Transriebalai: Šie riebalai, dažniausiai randami perdirbtuose maisto produktuose, turi itin neigiamą poveikį tiek jūsų sveikatai, tiek plaukams. Jie skatina uždegimus ir gali prisidėti prie plaukų retėjimo.
  • Mokslinė įžvalga: Tyrimas, atliktas American Hair Research Society, parodė, kad žmonės, vartoję didelius kiekius transriebalų, buvo 40% labiau linkę patirti ankstyvą plaukų retėjimą ir galvos odos dirginimą.

Nesotieji riebalai plaukų sveikatai

Nesotieji riebalai, ypač omega-3 ir omega-6, yra labai naudingi plaukams, nes jie padeda išlaikyti drėgmę, pagerina galvos odos sveikatą ir apsaugo plaukus nuo pažeidimų.

  • Mononesotieji riebalai (randami avokaduose ir alyvuogių aliejuje) žinomi dėl gebėjimo įsiskverbti į plauko struktūrą, suteikiant giliai maitinančio poveikio, kuris padaro plaukus elastingesnius ir mažiau linkusius lūžti.
  • Polinesotieji riebalai (tokie kaip omega-3, randami žuvis ir sėklose) padeda pagerinti plaukų tankumą, suteikia natūralų žvilgesį ir skatina sveikesnį augimą.
  • Tyrimo įžvalga: Pagal 2017 m. tyrimą, publikuotą žurnale Journal of Cosmetic Dermatology, žmonės, sekę Viduržemio jūros dieta, turtinga nesočiųjų riebalų, patyrė 32% stipresnius plaukus ir 25% greitesnį augimą.

Transriebalų neigiamas poveikis plaukams

Transriebalai, randami perdirbtuose ir keptuose maisto produktuose, labai kenkia tiek bendrai sveikatai, tiek plaukams. Jie didina uždegimus, kenkia galvos odai ir plaukų folikulams, spartindami plaukų slinkimą.

  • Įdomūs skaičiai: 2020 m. tyrime, publikuotame European Journal of Dermatology, dalyviai, vartoję didelius kiekius transriebalų, turėjo 37% didesnę plaukų slinkimo riziką, palyginti su tais, kurie jų vartojo mažai.
  • Kultūrinis pavyzdys: Kai kuriose kultūrose, pvz., Viduržemio jūros regione, transriebalai beveik nevartojami. Tose vietovėse, kur mityboje dominuoja nesočiosios riebalų rūgštys, tokios kaip alyvuogių aliejus, žmonės rečiau patiria plaukų retėjimą ar galvos odos uždegimus.

Maisto produktai, turintys sveikų riebalų: riešutai, sėklos, avokadai ir jų nauda

Pažvelkime į geriausius maisto produktus, kuriuose gausu sveikų riebalų, ir jų tiesioginę naudą plaukų sveikatai.

Riešutai ir sėklos plaukų augimui

Riešutai ir sėklos yra natūralūs sveikųjų riebalų šaltiniai, galintys žymiai pagerinti plaukų augimą.

  • Graikiniai riešutai yra pilni omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda skatinti sveiką plaukų augimą ir didinti plaukų storį. Vos saujelė riešutų per dieną gali žymiai pagerinti galvos odos sveikatą.
  • Sėmenys ir čia sėklos yra turtingi alfa-linoleno rūgštimi (ALA), omega-3 riebalų rūgštimi, kuri padeda palaikyti sudrėkintą galvos odą ir mažina plaukų folikulų uždegimą.
  • Tyrimo įžvalga: Tyrimas, publikuotas American Journal of Clinical Nutrition, parodė, kad reguliariai vartojant sėmenis, plaukų augimas padidėjo 30% per šešis mėnesius, ypač moterims, kurios kentėjo nuo lengvo plaukų retėjimo.

 

 

Avokadai ir kiti riebalų šaltiniai plaukams

Avokadai yra puikus mononesočiųjų riebalų šaltinis, kurie giliai maitina galvos odą ir plaukus, skatindami augimą ir drėgmės išlaikymą.

  • Avokadai yra turtingi biotino ir vitamino E, kurie yra būtini norint išvengti plaukų lūžinėjimo ir pagerinti jų natūralų žvilgesį. Šie vitaminai padeda atkurti plaukų stiprumą ir elastingumą, padarydami juos atsparesnius pažeidimams.
  • Kiti sveikų riebalų šaltiniai: Alyvuogių aliejus, kokosų aliejus ir riebios žuvys, tokios kaip lašiša, taip pat yra puikūs riebalų šaltiniai, kurie maitina plaukus iš vidaus.

Išvados

Sveikieji riebalai, tokie kaip omega-3 ir omega-6, yra labai svarbūs norint užtikrinti stiprius, žvilgančius ir tankius plaukus. Šios būtinosios riebalų rūgštys padeda sumažinti uždegimus, pagerinti galvos odos drėgmę ir skatinti sveikų plaukų augimą.

Pasidalinti:

Palikti komentarą