Aliejai, riebalai ir sviestai

Baltųjų putonių sėklų aliejus

Padidinti šiurkštūs rudi baltųjų putonių riešutėliai yra šalia šviesiai auksinio aliejaus, po plonu stiebu su kreminės baltos spalvos žiedais.
Apie šią iliustraciją
Limnanthes Alba Seed Oil
Laukas sėklojeNuo šviesaus baltųjų putonių žiedų skliauto kelias veda prie mažų riešutėlių, o iš jų – prie ramaus auksinio atspalvio kosmetinio aliejaus. Sėkla ir žiedas susieja vaizdingą augalo pavadinimą su tikruoju žaliavos šaltiniu.Iliustracijos šaltiniai: Limnanthes alba — Flora of North America

Kremiškai baltų žiedų laukas gali atrodyti lyg ant sausumos nusileidęs jūros putų sluoksnis. Taip baltosios putonės savo pavadinimą pateisina dar neišspaudus nė vienos sėklos. Tuomet aliejaus kelias pasuka netikėta kryptimi: šis gležnai atrodantis augalas suteikia stebėtinai stabilią kosmetinę žaliavą, vertinamą ir dėl pojūčio, ir dėl gebėjimo išlaikyti kokybę.

Pavadinimas sudėties sąrašeLimnanthes Alba Seed Oil

Apie 6 min.7 trumpi skyriaiPradėkite skaityti ↓

Trumpas atsakymas

Baltųjų putonių sėklų aliejus gaunamas iš Limnanthes alba sėklų. Tai kosmetinis emolientas, naudojamas odos, lūpų ir plaukų gaminiuose, įskaitant kietuosius. Viena rafinuota rinkai tiekiama šio aliejaus rūšis yra skaidri, šviesiai auksinė ir beveik bekvapė. Aliejus išsiskiria ilgagrandžių riebalų rūgščių sudėtimi ir oksidaciniu stabilumu. Prieš jam pasiekiant formulę, laukuose vyksta gyvybingas procesas: augimas žiemą, bičių atliekamas apdulkinimas ir pavasario žiedų skleidimasis bei užsivėrimas, lydintis jų dauginimąsi.

Kodėl žiedų laukas primena putas

Įprastas augalo pavadinimas kilo iš jo šviesių, gausių žiedų. Pačiame žydėjime kreminė jų danga primena putas ant vandens. Tai įsimintinas pavadinimas žemaūgiam žieminiam vienmečiam augalui, siejamam su Šiaurės Amerikos Ramiojo vandenyno šiaurės vakarų regionu. Buteliuke nesislepia joks vandenyno ingredientas: putos yra lauke kilęs vaizdinis palyginimas.

Augalo gyvenimas taip pat dera su šio regiono metų laikų ritmu. Po švelnių žiemų ir vėsaus, drėgno augimo laikotarpio ateina šiltesni, sausesni derliaus nuėmimo orai. Taigi sėklų aliejaus ištakos susijusios su per metus besikeičiančiu kraštovaizdžiu. Balti žiedai tėra viena graži augalo auginimo ciklo akimirka, po kurios seka ne toks ryškus, bet ekonomiškai svarbus sėklų brendimas.

12

Mažytis žiedas gali subrandinti penkias sėklas

Kiekvienas baltosios putonės žiedas paprastai gali subrandinti iki penkių sėklų, botaniškai vadinamų riešutėliais. Vienas žingsnių jų link – sėkmingas apdulkinimas. Ypač svarbios šio augalo apdulkinimui yra medunešės bitės, kurios ieškodamos maisto perneša žiedadulkes nuo žiedo ant žiedo.

Taip kosmetinis aliejus netikėtai glaudžiai susiejamas su žiedų lankytojais. Bitės dalyvauja dar prieš prasidedant derliaus nuėmimui, spaudimui ar formulės kūrimui. Tai padeda įsivaizduoti, ką iš tiesų reiškia sėklų auginimas: ne tiesiog laukti, kol pasėlis užaugs pakankamai aukštas, o padėti daugeliui žiedų užbaigti procesą, vedantį iki subrendusios sėklos.

Botaninėje atsiskiriančių dalių studijoje subrendusių baltųjų putonių vaisių grupė pateikta šalia atsiskyrusių šiurkščių atvirkščiai kiaušiniškų riešutėlių ir santūriai pavaizduoto kreminės spalvos žiedo.
Baltųjų putonių vaisių grupėAtskiri riešutėliai – iki penkių
Baltųjų putonių sėklų dėžutėIš vieno baltosios putonės žiedo gali išsivystyti iki penkių riešutėlių. Botaninė studija seka atsiskiriančias paties vaisiaus dalis ir leidžia pamatyti sėklų šaltinį.Iliustracijos šaltiniai: Pollination and seed set in meadowfoam, Šaltinis 2, Šaltinis 3

Žiedai turi kasdienį ritmą

Žydėjimo tarpsnis gyvesnis, nei leidžia manyti statiška nuotrauka. Baltųjų putonių vainiklapiai ir taurėlapiai gali dieną prasiskleisti, o naktį užsiverti. Oregon State University aprašyti tyrimai sieja tokį užsivėrimą su apdulkintojų apsilankymais. Sėkmingai įvykus apdulkinimui ir apvaisinimui, žiedas užsiveria aplink besivystančias dauginimosi struktūras.

Taip žvelgiant, laukas yra daugybė mažų įvykių, o ne vienalytis baltas paviršius. Vieni žiedai skleidžiasi, kiti sulaukia lankytojų, dar kituose jau pradeda vystytis sėklos. Galutinis aliejus tampa ne toks anonimiškas: jo žaliava atsiranda sėkmingai pasibaigus nesuskaičiuojamai daugybei atskiruose augaluose vykstančių procesų.

Nuo specializuoto aliejinio augalo iki beveik bespalvio aliejaus

Baltosios putonės išvystytos kaip kultūrinis aliejinis augalas, selekcijoje daug dėmesio skiriant tokioms naudingoms savybėms kaip sėklų derlius, aliejaus kiekis ir patikimas pasėlio įsitvirtinimas. Oregono Willamette slėnyje jos gali būti įtraukiamos į sėjomainą su sėklai auginamomis žolėmis. Laukas yra žemės ūkio sistemos dalis, o ne vien vaizdingo ingrediento pavadinimo šaltinis.

Vienas gamintojas savo rafinuotą baltųjų putonių aliejų apibūdina kaip šviesiai auksinį, skaidrų ir be aiškiai juntamo kvapo. Aliejus iš sėklų išgaunamas sraigtiniu presu, o rafinuojant paruošiamas naudoti kosmetikoje. Kontrastas ryškus: akį traukiantis laukas virsta išoriškai neįkyriu skysčiu. Didelė jo vertės dalis slypi medžiagos savybėse, kurių nuotrauka negali parodyti.

45
Kreminės spalvos baltųjų putonių žiedus keičia subrendę šiurkštūs rudi riešutėliai, o po nepavaizduoto paruošimo etapo matyti atskiras skaidraus šviesiai auksinio aliejaus telkinėlis.
Žydinčios baltosios putonėsSubrendę riešutėliaiSpaudimas mechaniniu presu ir rafinavimasLimnanthes Alba Seed Oil
Žydėjimas nėra išgavimasPo žydėjimo subręsta riešutėliai, ir tik tada prasideda aliejaus ruošimas. Spaudžiant mechaniniu presu ir rafinuojant gaunamas skaidrus šviesiai auksinis aliejus, kurio konkreti rūšis pavaizduota šios medžiagos kelionės pabaigoje.

Aliejus pasižymi neįprastai ilgomis riebalų rūgščių grandinėmis

Daugelio baltųjų putonių aliejaus riebalų rūgščių anglies grandinės yra palyginti ilgos. Vienoje dokumentuotoje rafinuoto aliejaus rūšyje maždaug 95 procentus sudaro riebalų rūgštys, turinčios dvidešimt ar daugiau anglies atomų. Tai vienas tų techninių faktų, kuriuos verta suprasti, o ne išmokti atmintinai: aliejus turi savitą sudėtį, padedančią paaiškinti, kuo jis domina formulių kūrėjus.

Viena šio susidomėjimo priežasčių – oksidacinis stabilumas, arba atsparumas cheminiams pokyčiams, kurie gali vykti aliejams reaguojant su deguonimi. Kuriant galutinį kosmetikos gaminį, geros aliejų mišinio būklės išlaikymas yra dalis darbo, padedančio produktui ilgainiui išlikti maloniam naudoti. Už neįkyrios skystos aliejaus išvaizdos slypi naudingų technologinių savybių visuma.

Švelnus pojūtis ir išliekanti kokybė džiugina skirtingai

Kaip emolientas, baltųjų putonių aliejus prisideda prie kosmetikos minkštinamųjų savybių ir padeda jai pasiskirstyti. Jo gamintojas tarp naudojimo sričių nurodo odos ir lūpų priežiūrą, plaukų kondicionierius bei dekoratyvinę kosmetiką. Tokia įvairovė suprantama, kai galvojame apie medžiagos savybes, o ne vieną madingą produktų kategoriją.

Šie du privalumai – pojūtis ir stabilumas – atsako į skirtingus klausimus. Vienas susijęs su produkto naudojimo patirtimi dabar, kitas – su tuo, kaip riebi medžiaga elgiasi laikui bėgant. Gebėjimas išlaikyti kokybę nereiškia, kad visų galutinių produktų galiojimo laikas ar laikymo poreikiai vienodi. Tačiau jis paaiškina, kodėl ingredientas gali būti pasirinktas dėl daugiau nei vien tiesioginio pojūčio ant odos.

65
Dviejuose atskiruose negiliuose induose – šviesiai auksinis baltųjų putonių sėklų aliejus ir gintarinis estolido išvaizdos pavyzdys; po jais paliktos tuščios juostelės visiems pavadinimams.
Limnanthes Alba Seed OilMeadowfoam Estolide — išvaizda esant 35°C
Baltųjų putonių aliejus ir estolidasSėklų aliejus ir iš jo paruoštas estolidas yra skirtingi ingredientai. Ryšys su tuo pačiu augalu nereiškia, kad šias medžiagas galima pakeisti viena kita.Iliustracijos šaltiniai: Šaltinis 1
Šviesiai auksinio skysto aliejaus juosta kerta atskirą dramblio kaulo spalvos struktūrinę juostą šalia tamsiai šalavijų žalumo popierinio kvepalų pagrindo lauko.
Baltųjų putonių sėklų aliejus — emolientasVaško karkasas — konceptualus vaizdasAtskira paskirtis kvepalų pagrinde
Kietųjų kvepalų pagrindo vidujeAliejus, struktūra ir kvapas gali susijungti viename kompaktiškame gaminyje. Šios konceptualios juostos atskiria emoliento, kaip medžiagos, paskirtį nuo aplink jį kuriamo kvapo.

Kietajame šampūne jis priklauso pagalbinei mišinio daliai

Baltųjų putonių sėklų aliejus nurodomas ne tik įprastos skystos kosmetikos, bet ir kietojo šampūno sudėtyje. Tai padeda suprasti kompaktišką gaminį: kietoje formoje gali būti aliejaus, kurio tiekiama žaliava yra skysta. Gabalėlis ar kubelis – tai medžiagų mišinys, kuriame kiekviena prisideda prie galutinės tekstūros ir paskirties.

Limnanthes Alba Seed Oil skaitykite kaip vieną visą sudėties sąrašo pavadinimą. Jis veda nuo augalo prie sėklos, o tada prie riebaus ingrediento, ne prie paties žiedo. Prausimo ingredientai paaiškina prausimo sistemą, o baltosios putonės kviečia pasidomėti pasirinktu aliejų mišiniu. Abu aspektai gali būti įdomūs ir nekonkuruodami dėl dėmesio.

57
Virš baltosios putonės vaisiaus riešutėlio silueto padidinta ingredientui skirta juostelė be užrašų, su pakeltu langeliu žodžiams Seed Oil.
Limnanthes AlbaSeed Oil
Perskaitykite kilmę nurodantį žodįSeed Oil – trumpa, bet naudinga užuomina šiame ilgame botaniniame pavadinime. Skaitykite šiuos žodžius kartu su Limnanthes Alba, kad atpažintumėte augalą ir naudojamą jo dalį.

Klausimai, kurie gali kilti

Ar baltųjų putonių aliejuje iš tiesų yra putų arba putojimą sukeliančio ingrediento?

Įprastas pavadinimas apibūdina žydinčio pasėlio išvaizdą. Čia aptariamas ingredientas yra iš jo sėklų gaunamas aliejus. Tai emolientas, o ne prausiamųjų putų pavadinimas. Šampūne pamatytas baltųjų putonių pavadinimas gali atrodyti ypač įtikinamai susijęs su putomis, tačiau augalo pavadinimas ir produkto putojimas yra skirtingi dalykai.

15

Ar bekvapis aliejus yra mažiau augalinės kilmės?

Ne. Čia aprašoma rafinuota baltųjų putonių aliejaus rūšis yra beveik bekvapė, tačiau vis tiek gaunama iš Limnanthes alba sėklų. Augalinė kilmė ir kvapo stiprumas yra skirtingos savybės. Rafinuojant galima gauti neįkyrią žaliavą, su kuria gamintojui lengviau kurti galutinio produkto kvapą ir išvaizdą. Ingredientas gali būti botaniškai įdomus ir apie save nepranešdamas nosiai.

Ar stabilumas reiškia, kad galiu nepaisyti laikymo nurodymų?

Laikykitės galutinio produkto nurodymų. Oksidacinis stabilumas apibūdina naudingą aliejaus savybę, o gabalėlyje, balzame ar kondicionieriuje yra visas mišinys, turintis savo pakuotę ir numatytą naudojimo paskirtį. Įdomu suprasti, kad gebėjimas išlaikyti kokybę gali būti viena iš priežasčių, dėl kurių gamintojas pasirenka aliejų. Tačiau iš vieno pavadinimo sudėties sąraše produkto galiojimo laiko apskaičiuoti negalima.

Mintis, kurią verta prisiminti

Baltosios putonės susieja stebėtinai gyvybingą lauką su sąmoningai neįkyria kosmetine žaliava. Prisiminkite baltą žiedų dangą, bites ir besivystančius riešutėlius, o tada – šviesų aliejų, pasirenkamą dėl pojūčio ir stabilumo. Šis kelias kviečia vertinti pagalbinius ingredientus, kurie padeda sukurti malonų naudoti ir apgalvotai suderintą produktą.

Šaltiniai

Šaltiniai ir papildoma literatūra
  1. MeadowfoamAgricultural Marketing Resource Center
  2. Growing Meadowfoam in the Willamette ValleyOregon State University Extension
  3. Pollination and seed set in meadowfoamOregon State University Extension
  4. Meadowfoam Breeding ProgramOregon State University
  5. Product Data Sheet: Meadowfoam Seed OilNatural Plant Products
  6. Meadowfoam Oil (Expeller Pressed)Natural Plant Products
  7. Beauty Kubes shampoo for normal to dry hairBeauty Kubes