Aliejai, riebalai ir sviestai
Babchi, arba bakuchi, sėklų aliejus
Apie šią iliustraciją
Babchi, bakuchi, Psoralea ir bakučiolis gali skambėti kaip vieno grožio ingrediento pavadinimo variantai. Tačiau taip nėra. Šis pasakojimas apie sėklų aliejų vertingas būtent tuo, kad atskiria augalą, aliejų ir išgrynintą junginį, dažnai aptariamą kalbant apie odos priežiūrą.
Trumpas atsakymas
Psoralea Corylifolia Seed Oil yra iš babchi sėklų paruoštas aliejus. Jo negalima laikyti atskirai išskirto ingrediento Bakuchiol pakaitalu. Svarbus konkretus paruošimo būdas ir žaliavos specifikacija, įskaitant su šviesa reaguojančių augalinių junginių kontrolę. Šis tekstas skirtas padėti atpažinti medžiagą, o ne rekomenduoti tepti neparuoštą kosmetikos gaminį atstojantį žaliavinį aliejų.
Keli pažįstami pavadinimai veda prie to paties augalo
Babchi ir bakuchi yra pavadinimai, siejami su augalo, tradiciškai vadinamo Psoralea corylifolia, sėklomis. Kew dabar šį botaninį pavadinimą sieja su Cullen corylifolium. Sudėties sąraše gali išlikti Psoralea, net jei šiuolaikiniame augalų žinyne vartojamas Cullen.
Tai padeda išnarplioti pirmąją painiavą. Pasikeitęs botaninis pavadinimas nebūtinai reiškia naujai paruoštą kosmetikos žaliavą. Lygiai taip pat bendras įprastas pavadinimas neįrodo, kad dvi paruoštos žaliavos sutampa. Kad žinotume, apie kurią medžiagą kalbama, vis tiek reikia žodžių „Seed Oil“, „Extract“ arba atskiro junginio pavadinimo.
Mažos sėklos vidus stebėtinai sudėtingas
Mokslininkai, mikroskopu tyrę babchi sėklas, užfiksavo aliejaus turinčius audinius, struktūrines ląsteles ir kitus atpažįstamus požymius. Tyrimas buvo skirtas medžiagai atpažinti ir etaloninėms savybėms nustatyti. Jis parodo, kad net maža sėkla yra įvairių struktūrų ir medžiagų derinys.
Tai svarbus atspirties taškas kalbant apie aliejų. Augalinėje žaliavoje yra daugiau nei viena įdomi molekulė. Aliejinės žaliavos paruošimas nėra tas pats procesas kaip vieno pasirinkto junginio išskyrimas iš visų jį supančių medžiagų. Abu keliai gali prasidėti nuo sėklų, bet baigtis skirtingomis medžiagomis.
Sėklų aliejus – tai medžiagų mišinys
Vienas šiuo metu veikiantis tiekėjas Psoralea Corylifolia Seed Oil nurodo kaip rafinuotą, nuo blyškiai geltonos iki auksinės spalvos aliejų. Kitoje specifikacijoje aprašomas šaltojo spaudimo aliejus. Šie dokumentai rodo, kad sėklų aliejaus pavadinimas apima skirtingai paruoštas žaliavos rūšis, o ne vieną universalią žaliavą.
Informacija apie išvaizdą ir apdorojimą gali padėti gamintojui atpažinti konkrečią žaliavos rūšį, tačiau nei spalva, nei patrauklus žodis „natūralus“ neatskleidžia jos sudėties. Reikiamos detalės pateikiamos specifikacijose ir partijos informacijoje. Būtent ten gamintojas gali patikrinti, kas buvo patiekta ir kurių sudedamųjų medžiagų kiekiai buvo išmatuoti ar kontroliuojami.
Bakuchiol – atskirą ingredientą nurodantis pavadinimas
Sytheon išgrynintos bakučiolio žaliavos rūšies lankstinuke ingrediento pavadinimas nurodytas kaip Bakuchiol. Šis pavadinimas gerokai trumpesnis už Psoralea Corylifolia Seed Oil, nes įvardija pasirinktą junginį, o ne iš sėklų gaunamą aliejų.
Šis skirtumas padeda išvengti grožio aprašymuose dažnai pasitaikančios nepagrįstos išvados. Tyrimų ar tiekėjo rezultatai, gauti tiriant apibūdintos sudėties bakučiolio žaliavą, negali būti tiesiog priskirti babchi sėklų aliejui. Jei gaminio aprašymas remiasi bakučiolio populiarumu, prieš spręsdami, kokia paruošta žaliava jame naudojama, peržiūrėkite tikrąjį sudėties sąrašą.
Kodėl šiuo atveju paruošimui verta skirti ypatingą dėmesį
Iš babchi paruoštose žaliavose gali būti su psoralenu susijusių junginių, reaguojančių su ultravioletine šviesa. Pirminiame klinikinio atvejo aprašyme užfiksuota sunki odos reakcija po to, kai oda buvo patepta babchi aliejumi ir vėliau paveikta saulės. Tai svarbi priežastis atskirti aliejų nuo išgryninto junginio.
Šis atvejis neįrodo, kad kiekvienas galutinis kosmetikos gaminys, kurio sudėtyje yra šio aliejaus, kelia tokią pačią riziką. Svarbus kiekis, paruošimas, tiekiamos žaliavos specifikacija ir numatytas naudojimas. Tačiau jis parodo, kodėl bendro pasakojimo apie augalinę kilmę nepakanka eksperimentams su žaliaviniu babchi aliejumi ant odos pagrįsti.
Buvimas kietajame gaminyje atsako į vieną klausimą
Beauty and the Bees kietojo šampūno sudėtyje nurodo Psoralea Corylifolia Seed Oil. Tai patvirtina, kad šiuo sėklų aliejaus pavadinimu įvardytas ingredientas yra tikroje kietojo gaminio formulėje. Gaminyje taip pat yra prausimo medžiagų, riebalinių ingredientų ir daugelio kitų augalinių žaliavų – tai nėra atskirai naudojamas aliejus.
Sudėties sąrašas parodo, kas įvardyta. Jis neatskleidžia visos aliejaus specifikacijos ir neįrodo jo atskiro poveikio plaukams, pigmentacijai ar senėjimui. Šiems klausimams reikia informacijos apie konkretų gaminį. Atsižvelgiant į tai, ką iš tiesų patvirtina turimi duomenys, pasakojimas apie ingredientą tampa naudingesnis.
Trys žodžiai, kuriuos verta atskirti renkantis kosmetiką
Augalas, aliejus ir junginys – trys skirtingi lygmenys. Cullen arba Psoralea padeda atpažinti botaninį šaltinį. „Seed Oil“ nurodo paruoštą aliejinį mišinį. Bakuchiol įvardija atskirą junginį, kai būtent taip parašyta sudėties sąraše.
Jei iš aprašymo neaišku, paklauskite gamintojo, kokia medžiaga yra gaminyje ir ar teiginiams pagrįsti pateikiami duomenys taikomi būtent taip paruoštai žaliavai. Tai pagrįstas, praktiškas klausimas, o ne chemijos egzaminas. Kad galėtumėte tikėtis aiškaus atsakymo, neprivalote patys iššifruoti visos specifikacijos.
Klausimai, kurie gali kilti
Ar babchi sėklų aliejus yra kitas bakučiolio pavadinimas?
Ne. Sėklų aliejus yra iš augalo paruoštas mišinys, o Bakuchiol – išskirto junginio pavadinimas. Gaminio aprašyme gali būti minimas tas pats botaninis šaltinis, nors jo sudėtyje naudojama kitokia paruošta žaliava, todėl greta antraštės visada peržiūrėkite tikslų sudėties sąrašą.
Kodėl pasakojime apie šį ingredientą minima ultravioletinė šviesa?
Kai kurios babchi sudedamosios medžiagos gali reaguoti su ultravioletine šviesa, o paskelbtame klinikinio atvejo aprašyme užfiksuotas odos pažeidimas po aliejaus naudojimo ir vėlesnio saulės poveikio. Todėl paruošimas ir specifikacija yra svarbūs. Tai nėra pagrindas išvadas apie žaliavinį aliejų tiesiogiai taikyti kiekvienai įvertintai galutinio gaminio formulei.
Ar galiu naudoti žaliavinį sėklų aliejų kaip retinolio pakaitalą?
Šiame puslapyje to nerekomenduojama. Sėklų aliejus ir išgrynintas bakučiolis yra skirtingos medžiagos, o su šviesa reaguojantys komponentai – svarbus aspektas vertinant iš babchi paruoštas žaliavas. Rinkitės galutinius gaminius pagal jų naudojimo instrukcijas, o dėl asmeninių odos gydymo klausimų kreipkitės į atitinkamą specialistą.
Mintis, kurią verta prisiminti
Atskirkite augalą, sėklų aliejų ir Bakuchiol. Suprasti, kuri medžiaga iš tiesų įvardyta, – naudingiausias pirmasis žingsnis aiškinantis su babchi susijusios kosmetikos sudėtį.
Šaltiniai
Šaltiniai ir papildoma literatūra
- Psoralea corylifoliaRoyal Botanic Gardens Kew
- Psoralea seeds: namesRoyal Botanic Gardens Kew MPNS
- Pharmacognostical evaluation of Psoralea corylifolia seedShrestha and colleagues / original2018study
- Bakuchi oil, refined: identity and preparationO&3
- Bakuchi cold-pressed oil specificationSupplier specification published by YouWish
- Sytenol A product flyerSytheon
- Babchi oil-induced phytophotodermatitis mimicking burn injuryFaulkner, Uthayakumar and Atkins / original clinical case report
- Bee Renewed shampoo ingredientsBeauty and the Bees










