Augalinės ir fermentuotos žaliavos

Serenoa repens vaisių ekstraktas

Tanki blizgių melsvai juodų Serenoa repens vaisių kekė ir vėduokliško lapo kraštas įrėmina atskirą žalsvai geltono ekstrakto mėginį.
Apie šią iliustraciją
Serenoa repens vaisiai iš artiEkstrakto kelias prasideda nuo tamsaus Serenoa repens vaisiaus. Skirtingi paruošimo būdai leidžia šią vaisių žaliavą įtraukti į aliejines arba vandens ir glicerino sistemas.

Žema palmė klostytomis lapų vėduoklėmis, šviesiais žiedais ir tamsiais vaisiais gyvena netikėtai judrų gyvenimą. Ją lanko bitės, jos uogas ėda lokiai, o žmonės yra pynę jos lapus. Kosmetinis kelias prasideda nuo vaisių ir tampa ypač įdomus sekant, kaip jie paruošiami.

Pavadinimas sudėties sąrašeSerenoa Serrulata Fruit Extract

Apie 7 min.7 trumpi skyriaiPradėkite skaityti ↓

Trumpas atsakymas

Serenoa repens vaisių ekstraktas gaunamas iš palmės, botaniškai vadinamos Serenoa repens, o kosmetikos ingrediento pavadinime išlikęs Serenoa serrulata vardas. Iš vaisių ruošiami kosmetinei priežiūrai naudojami ekstraktai. Jie nebūtinai vienodi: vienas gamintojas dokumentuoja aliejuose tirpią žaliavos rūšį, o vieno kietojo šampūno apraše jo ingredientas įvardijamas kaip vandens ir glicerino ekstraktas. Pavadinimas juos sieja su tuo pačiu augalu ir vaisiais, tačiau paruošimas padeda suprasti konkrečią naudojamą žaliavą.

Palmė, kuri plečiasi į šalis, o ne stiebiasi aukštyn

Serenoa repens keičia pažįstamą atviruko vaizdą – aukštą palmę su lapų kuokštu viršūnėje. Ji dažnai auga žemai, plečiasi į šalis ir sudaro kerus. Vėduokliška lapija arti žemės sukuria išskirtinį tekstūros sluoksnį. Žalios ir sidabrinės formos tai pačiai rūšiai suteikia gana skirtingą išvaizdą.

Tai taip pat ilgaamžis, klonus formuojantis augalas. Besidriekiantys stiebai gali sudaryti tarpusavyje susijusį sąžalyną, o ne atskirų, tarpusavyje nesusijusių sėjinukų grupę. Šią mintį įdomu prisiminti skaitant apie ingredientą: mažas pavadinimas etiketėje priklauso augalui, kurio gyvenimas gerokai ilgesnis už vieną žydėjimo sezoną. Matomas keras – tik dalis jo sandaros.

Pavasaris pritraukia visai kitus lankytojus

Išsiskleidus žiedams Serenoa repens atsiveria iš kitos pusės. Floridos bitėms skirto sodo apraše minimi šviesiai geltoni ar balti pavasariniai žiedai ir pažymima, kad jie vilioja medunešes bites. Tvirtai atrodanti palmė tampa ir žydinčia susitikimų vieta. Žiedų vaizdas iš arti atskleistų visai kitą augalo pusę nei iš tolo nufotografuotos lapų vėduoklės.

Vėliau užsimezga tamsūs vaisiai, kuriais minta laukiniai gyvūnai. Sekant šią eigą – lapiją, žiedus, vaisius – kosmetikos ingrediento pavadinimas tampa prasmingesnis. „Fruit Extract“ nurodo vieną šio platesnio gyvenimo etapą ir vieną augalo dalį. Tai nereiškia, kad lapai, šaknys ir žiedai surinkti į tą patį ingredientą. Pavadinimas veikia tarsi maža rodyklė botaniniame žemėlapyje.

23
Padidinta melsvai juodų Serenoa repens vaisių šluotelė yra greta vėduokliško lapo ir dygliuoto lapkočio.
Serenoa repens vaisiusVėduokliškas lapas – augalui atpažinti
Lapo siluetas, vaisių ingredientasKlostyta lapo vėduoklė padeda atpažinti palmę, o tamsus vaisius parodo, kuri augalo dalis pasirinkta šiam ekstraktui. Augalo dalį nurodantis žodis gali gerokai patikslinti augalinio ingrediento pavadinimą.

Prieš patekdamos į etiketę, uogos priklauso kraštovaizdžiui

Serenoa repens vaisiai yra svarbus lokių maistas, o pats augalas teikia maistą ar prieglobstį labai įvairiems laukiniams gyvūnams. Lapai turi ir žmonių naudojimo istoriją: vėduokliški lapalakščiai buvo naudojami stogams dengti, krepšiams ir dembliams pinti. Taigi viena palmė gali būti pasakojimų apie buveines, pynimą ir kosmetinių žaliavų ruošimą dalis, tačiau šios paskirtys nėra tapačios.

Tai vienas ingredientų atlaso teikiamų malonumų. Pažintis su žaliavos pradžia neprivalo virsti reklaminiu pažadu apie jos poveikį plaukams. Kartais naudingas atradimas yra tiesiog suprasti, kad kukliai atrodantis vaisius priklauso augalui, aplink kurį verda ekologinis gyvenimas. Šis platesnis vaizdas suteikia ingredientui vietą pasaulyje dar prieš nagrinėjant jo vietą formulėje.

Du botaniniai pavadinimai, viena pažįstama palmė

Augalų žinyne ši rūšis gali būti vadinama Serenoa repens, o kosmetikos sudėties sąraše gali būti parašyta Serenoa Serrulata Fruit Extract. Kew nurodo Serenoa serrulata kaip Serenoa repens sinonimą. Tad tariamas pavardės pasikeitimas yra pavadinimų istorijos detalė, o ne priežastis įsivaizduoti dvi skirtingas palmes.

Kosmetikos ingredientų pavadinimai ir dabartinė botaninė nomenklatūra ne visada keičiasi kartu. Žinant jų sąsają lengviau atpažinti rūšį skaitant šaltinį ar lankantis botanikos sode. Skaitydami etiketę išlaikykite etiketėje nurodytą ingrediento pavadinimą, o tyrinėdami gyvą augalą naudokite priimtą botaninį vardą. Abu pavadinimai atlieka naudingą užduotį.

43
Ant monumentalaus tamsaus Serenoa repens vaisiaus reljefo driekiasi plati redaguojama pavadinimo juosta, o apačioje pateikti du maži vaisiaus atvaizdai.
Serenoa Serrulata Fruit ExtractBotaninė kilmė: Serenoa repens
Skaitykite kaip vaisių ekstrakto pavadinimą, o ne pažadąKosmetikos sudėties sąraše išlieka Serenoa Serrulata, o dabartiniuose augalų žinynuose vartojamas Serenoa repens pavadinimas. Žinodami šią pavadinimų sąsają, tą pačią palmę atpažinsite ir ingredientų sąraše, ir botaniniame šaltinyje.

Vaisių ekstraktas gali būti ruošiamas ne vienu būdu

Viena komercinė žaliavos rūšis su tiksliai atitinkančiu INCI pavadinimu pateikia ryškų ingrediento fizinės formos pavyzdį. Ji apibūdinama kaip aliejuose tirpus, nuo skaidraus iki šiek tiek neskaidraus skystis, kurio spalva gali būti nuo žalios iki geltonos. Gamintojas tarp medžiagų, siejamų su šia lipofiline žaliava, nurodo riebalų rūgštis ir augalinius sterolius. Čia „lipofilinis“ tiesiog reiškia, kad ekstraktas dera su aliejine sistema.

Vienas dokumentuotas kietasis šampūnas pateikia kitokį paruošimo pavyzdį: jo sudėties sąraše Serenoa repens žaliava vadinama hidroglicerininiu ekstraktu. Kasdiene kalba tai nurodo vandenį ir gliceriną. Šie pavyzdžiai leidžia apčiuopti svarbią mintį. „Ekstraktas“ apibūdina paruoštą augalinę žaliavą, tačiau naudojamas skystis ir atrenkami komponentai gali skirtis. Sąsaja su vaisiais išlieka atpažįstama, o naudojamas ingredientas keičiasi.

56
Trys neperpjauti tamsūs Serenoa repens vaisiai yra greta padidintos išilginio pjūvio iliustracijos, kurioje matyti mėsingas išorinis audinys ir viena neatverta ruda sėkla.
Neperpjauti Serenoa repens vaisiaiMėsingas vaisiaus audinysViena sėkla
Atverkite vaisiųIliustruotas pjūvis leidžia aiškiau įsivaizduoti vaisių: mėsingas audinys supa vieną sėklą. „Fruit Extract“ įvardija iš vaisiaus paruoštą medžiagą, o ne jo viduje pavaizduotą aliejaus sankaupą.

Naudinga detalė slypi paruošime, o ne įvaizdžio žavesyje

Vaisių fotografijos patrauklios, tačiau sakinys apie konkretų ekstraktą gali pasakyti daugiau. Ar tai aliejinė žaliava, ar ji paruošta vandenyje ir glicerine? Ar gamintojas aprašė jos spalvą arba fizinę formą? Šios detalės padeda suprasti, kaip augalas tampa žaliava, su kuria gali dirbti kosmetikos formulės kūrėjas.

Nereikia to paversti techniniu egzaminu. Galvokite apie tai kaip apie pažintį su skirtumu tarp viso ingrediento virtuvėje ir konkretaus jo paruošimo patiekalui. Botaninis pavadinimas pasako, kur viskas prasideda. Informacija apie ekstrahavimą parodo, kurį skyrių skaitote. Serenoa repens atveju dviejų dokumentuotų skystų žaliavų skirtumas ypač iškalbingas.

56
Ant medžiagų kompozicijos pagrindo išdėlioti tamsūs Serenoa repens vaisiai, aplankas su paruošimo informacija ir atskiras žalsvai geltono aliejinio ekstrakto mėginys.
Serenoa repens vaisiusParuošimas priklauso nuo žaliavos rūšiesAliejuose tirpaus ekstrakto pavyzdysVandens ir glicerino pagrindu paruošta žaliava
Ekstrakto paruošimui suprasti reikia žinoti žaliavos rūšįVaisius yra pradinis taškas, o paruošimo būdas lemia, kokia žaliava bus naudojama. Žalsvai geltonas mėginys iliustruoja vieną dokumentuose aprašytą aliejuose tirpią žaliavos rūšį.

Atraskite vaisius tarp kitų ingredientų

Kietajame šampūne, kurio sąraše nurodytas vandenyje ir glicerine paruoštas Serenoa repens ekstraktas, šis ingredientas yra kartu su kitomis augalinėmis žaliavomis, aliejais ir prausimo ingredientais. Netoliese nurodyti asiūklių ir dilgėlių ekstraktai. Taip skaitant sąrašą kiekvienas pavadinimas gali būti įdomus, nepriskiriant vienam augalui atsakomybės už visas gatavo kietojo gaminio savybes.

Kosmetikos ingredientų žinyne Serenoa repens vaisių ekstraktui priskiriama odos būklės palaikymo funkcija. Tai pagrįstas pradžios taškas norint suprasti jo vietą priežiūros produktuose. Teiginius apie šampūno poveikį reikia skaityti kaip teiginius apie tą gatavą produktą. Čia laimėjimas – aiškesnis vaizdas: konkrečiu būdu paruoštas, iš vaisių gaunamas priežiūros ingredientas prisijungia prie likusios sudėties.

36
Viename puslapyje pavaizduoti Serenoa repens vaisius ir vėduokliškas lapas, o kitame, greta jų, – kietasis šampūnas be prekės ženklo ir trys redaguojamos sudėties sąrašo eilutės.
Serenoa Serrulata Fruit ExtractPasirinkta šampūno sudėties sąrašo ištraukaEquisetum Arvense ExtractUrtica Dioica Leaf Extract
Kosmetikos sudėties sąrašas – kitas kontekstasTikrame šampūno sudėties sąraše ekstraktas įrašytas greta kitų paruoštų augalinių žaliavų. Skaitydami gretimus įrašus, vaisiaus kelią susiesite su visa formule.

Klausimai, kurie gali kilti

Ar Serenoa repens yra kokospalmės rūšis?

Ne. Abi priklauso palminių šeimai, tačiau Serenoa repens yra atskiras augalas, turintis savitą vėduoklišką lapiją ir tamsius vaisius. Kokosų ingredientai gaunami iš Cocos nucifera. Platus šeiminis panašumas nereiškia, kad jų vaisiai ar kosmetinės žaliavos yra lygiaverčiai. Serenoa pavadinimas padeda atpažinti būtent šią palmę ir čia aptariamą vaisių ekstraktą.

13

Kodėl etiketėje parašyta serrulata, jei augalų žinynuose nurodoma repens?

Serenoa serrulata yra botaninis Serenoa repens sinonimas. Kosmetikos ingrediento pavadinime gali išlikti vardas, kuris skiriasi nuo dabartinėje augalų duomenų bazėje priimto pavadinimo. Šiuo atveju abu vardai nurodo tą pačią Serenoa repens rūšį. Ši sąsaja naudinga pereinant nuo sudėties sąrašo prie botaninio šaltinio.

Ar visi Serenoa repens vaisių ekstraktai yra aliejiniai?

Ne. Vienas gamintojas tiekia aliejuose tirpią žaliavos rūšį, tačiau vieno dokumentuoto šampūno apraše Serenoa repens ingredientas vadinamas hidroglicerininiu, tai yra paruoštu vandenyje ir glicerine. Šie pavyzdžiai parodo, kodėl žodis „Extract“ nenusako vienos universalios išvaizdos ar skystos sistemos. Kai prekės ženklas pateikia paruošimo detales, jos suteikia naudingos informacijos, kurios vien botaninis pavadinimas neatskleidžia.

56

Mintis, kurią verta prisiminti

Serenoa repens lengviau įsiminti įsivaizduojant visą jos aplinką: klostytus lapus, pavasario žiedus, tamsius vaisius ir aplink šurmuliuojančią gyvūniją. Kosmetikos ingrediento kelias veda nuo vaisių iki ekstrakto. Atkreipkite dėmesį, kaip jis paruoštas, ir nedidelė keliais vardais vadinama palmė taps netikėtai aiškiu ir įdomiu atradimu etiketėje.

Šaltiniai

Šaltiniai ir papildoma literatūra
  1. Serenoa repensFlorida Native Plant Society
  2. Saw Palmetto plant detailsUniversity of Florida IFAS
  3. SERENOA SERRULATA FRUIT EXTRACTCosmetics Europe
  4. Serenoa serrulata (Michx.) Hook.f.Royal Botanic Gardens, Kew
  5. Sabal Serrulata lipophilicGfN & Selco
  6. Bee Renewed Hair and Scalp Revival ShampooBeauty and the Bees