Augalinės ir fermentuotos žaliavos
Šalavijų ekstraktas
Apie šią iliustraciją
Šalavijo lapas atrodo tarsi aptrauktas miniatiūriniu minkštu apmušalu: švelniai plaukuotas, smulkiai raukšlėtas ir aromatingas. Pasekus šį pažįstamą virtuvės augalą iki kosmetikos, atsiveria kitas pasaulis – nuo išmoningai veikiančių žiedų iki praktinio meno išgauti iš augalo pasirinktas medžiagas.
Trumpas atsakymas
Šalavijų ekstraktas – iš Salvia officinalis, vaistinio šalavijo, dar vadinamo daržiniu šalaviju, gaunama paruošta žaliava. Etiketėje esantis pavadinimas Salvia Officinalis Extract žymi ekstraktą, o ne atskirai ruošiamą eterinį aliejų. Kosmetikos ingredientų žinynuose jis siejamas su keliomis priežiūros funkcijomis, tarp jų – odos būklės palaikymu. Tiekiamos žaliavos gali skirtis: viename dokumentuotame pavyzdyje naudojamos žydinčios viršūnės ir skystis, kuriame yra vandens, glicerino bei alkoholio. Botaninis pavadinimas – pradžios taškas, o paruošimas suteikia šiam pažįstamam augalui konkrečią kosmetinę formą.
Pradėkite nuo lapo, kurį beveik galite pajusti
Dar prieš laboratoriją yra malonumas apžiūrėti lapą. Vaistinio šalavijo lapija pilkai žalia, padengta švelniais plaukeliais, raukšlėtu paviršiumi. Lapai išsidėstę poromis vienas priešais kitą, o jaunų stiebų skerspjūvis keturkampis – toks dažnai būdingas notrelinių šeimos augalams. Į šį augalą verta įsižiūrėti, net jei pirmoji pažintis su juo prasidėjo virtuvės spintelėje.
Švelni išvaizda ypač įsimena todėl, kad šalavijo aromatas toks ryškus. Spalva, lytėjimas ir kvapas siūlo tris skirtingus būdus pažinti tą patį augalą. Lapijos fotografija gali puikiai atskleisti jo charakterį, o smulkiai išspausdintas pavadinimas ant kosmetikos gaminio pasako, kokią žaliavą gamintojas iš tiesų pasirinko. Šie du pasakojimo būdai gražiai papildo vienas kitą.
Žiede slypi mažas judantis mechanizmas
Šalavijas priklauso genčiai, garsėjančiai išmoningu apdulkinimo būdu. Daugelyje Salvia žiedų nektaro siekiantis apdulkintojas pastumia kuokelių dalį. Šis judesys priglaudžia žiedadulkes nešantį galą prie lankytojo. Botanikai tai vadina kuokelių svirties mechanizmu – tai žiedas su judančia dalimi.
Šios genties tyrimuose nagrinėjama, kaip išsivystė skirtingi to mechanizmo variantai. Salvia officinalis vaizduose taip pat matoma jo svirties sandara. Smagu taip pakeisti žvilgsnio mastelį: ant palangės toks pažįstamas augalas turi savą kruopščiai sutvarkytą žiedo mechaniką. Nereikia įsiminti anatominių terminų, kad būtų įdomu įsivaizduoti bitę, išjudinančią mažytę svirtį.
Kodėl lotyniškas pavadinimas čia svarbus
Vaistinis šalavijas yra Salvia officinalis. Kvapusis šalavijas, taip pat sutinkamas kosmetikoje, – Salvia sclarea. Net maistui parduodamas šviežias šalavijas kartais gali būti panašus graikinis šalavijas, Salvia fruticosa. Taigi vienas platus kasdienis pavadinimas gali nuvesti prie kelių skirtingų augalų.
Todėl visas etiketėje nurodytas pavadinimas yra naudingas, o ne vien formalumas. Jis leidžia atsekti tą pačią botaninę tapatybę nuo augalo atvaizdo iki sudėties sąrašo. Atlase vaistinis ir kvapusis šalavijai verti atskirų įrašų, kaip ir dvi skirtingos arbatos ar dvi citrusinių vaisių rūšys vertos atskirų pasakojimų. Pažįstamas augalas kviečia tyrinėti, o antrasis jo pavadinimo žodis padeda tai daryti tiksliai.
Žydinčios viršūnės virsta paruoštu skysčiu
Vienas komercinis šalavijų ekstraktas pradedamas ruošti iš žydinčių antžeminių augalo dalių. Gamintojas aprašo, kaip žaliava sumalama ir ekstrahuojama skystoje sistemoje, kurioje yra vandens, alkoholio ir glicerino. Paruošta šios rūšies žaliava gali būti nuo skaidrios iki drumstos, nuo šviesiai iki tamsiai rudos. Šis vaizdas ypač naudingas: miglotą mintį apie „į kietąjį gaminį įdėtas kažkokias žoleles“ pakeičia apčiuopiamas paruoštas ingredientas.
Kiekvienas etapas pakeičia tai, su kuo gali dirbti gamintojas. Augalas susmulkinamas, pasirinktos medžiagos pereina į skystį, o šis tampa žaliava, kurią galima pamatuoti ir įmaišyti į kitą produktą. Šis dokumentuotas paruošimas yra vienas pavyzdys, o ne universali visų šalavijų ekstraktų specifikacija. Įdomiausia matyti, kaip lapų derlius virsta praktiškai naudojama žaliava.
Kvapas ir ekstrahavimas atskleidžia skirtingas augalo puses
Verta pastebėti žodį „Extract“. Jis nurodo ekstrahavimą tirpikliu, o ingredientas, kurio pavadinime yra „Oil“, gaunamas kitaip. Kvapas, kurį atpažįstate patrindami lapą, – tik viena augale esančių medžiagų pasaulio dalis. Vaistinio šalavijo tyrimuose nagrinėjamas eterinis aliejus ir su juo susijusios liaukinės struktūros, o platesnės sudėties ekstraktas ruošiamas savu būdu.
Tai naudinga palyginti su kasdieniais dalykais. Pats augalas, koncentruotas aromatinis aliejus ir paruoštas augalinis ekstraktas gali būti gaunami iš tos pačios rūšies, bet tapti gana skirtingais ingredientais. Galite mėgautis sąsaja su šalaviju nesitikėdami, kad kiekviena paruošta žaliava kvepės, atrodys ar elgsis kaip sauja šviežių lapų. Apdorojimas yra šio virsmo dalis, o ne jo pertrauka.
Šalavijas ir jūriniai dumbliai gali tilpti viename kietajame gaminyje
Vieno ypač įdomaus kietojo šampūno etiketėje šalavijų ekstraktas nurodytas šalia rudųjų dumblių Ascophyllum nodosum ekstrakto. Tame pačiame sąraše yra prausimo ingredientas, kondicionuojantis guaro ingredientas, glicerinas, arganų aliejus ir sviestmedžių sviestas. Kiek toliau atskirai išvardyti eteriniai aliejai. Viduržemio jūros kraštų augalas ir pakrančių dumblis gali susitikti viename kompaktiškame gaminyje.
Skaitant šiuos greta esančius pavadinimus lengviau suprasti gamintojo pasirinkimus. Prausimo ingredientas paaiškina plovimą, riebalai prisideda prie gaminio tekstūros, o augaliniai ekstraktai atskleidžia savus paruošimo kelius. Šalavijas neprivalo būti ryškiausias ar gausiausias ingredientas, kad būtų vertas pažinti. Jo vietą lengviau įvertinti matant, kaip viename kietajame gaminyje pasidalijamos skirtingos užduotys.
Malonesnis būdas skaityti smulkųjį šriftą
Kitą kartą, kai sąraše kartu pamatysite kelis augalus, pabandykite sekti paruošimą nusakančius žodžius. Pradėkite nuo Salvia officinalis, tada atkreipkite dėmesį į „Extract“. Palyginkite su greta esančiu augaliniu ingredientu, kurio pavadinimas baigiasi „Leaf Oil“ arba „Seed Butter“. Staiga sąrašas, atrodęs kaip augalų vardijimas, tampa skirtingų virsmų rinkiniu.
Šis įprotis leidžia su didesniu malonumu skaityti ir iliustruotas pakuotes. Augalo atvaizdas kuria nuotaiką ir padeda jį atpažinti. Ingrediento pavadinimas pasako, ar tai skystas ekstraktas, kvapusis aliejus, ar riebalai. Šalavijo atveju įsimintinas kelias veda nuo aksominio lapo ir išmoningo žiedo iki paruošto ekstrakto, turinčio tylią vietą kasdienėje priežiūroje.
Klausimai, kurie gali kilti
Ar vaistinių šalavijų ekstraktas yra tas pats, kas kvapiųjų šalavijų aliejus?
Jie skiriasi ir augalo tapatybe, ir paruošimu. Vaistinis šalavijas yra Salvia officinalis, o kvapusis šalavijas – Salvia sclarea. Šiame įraše kalbama apie vaistinių šalavijų ekstraktą. Kvapiųjų šalavijų aliejus gaunamas iš kitos rūšies, aromatiniam aliejui skirtu būdu. Atkreipti dėmesį į abu botaninio pavadinimo žodžius, o tada į pabaigoje esantį paruošimą nusakantį žodį – paprastas būdas jų nesupainioti.
Ar šalavijų ekstraktas būtinai turi būti žalias?
Ne. Gyvų lapų spalva nenulemia paruošto ekstrakto spalvos. Vienas dokumentuotas komercinis šalavijų ekstraktas apibūdinamas kaip šviesiai arba tamsiai rudas, nuo skaidraus iki drumsto. Ekstrahavimas ir skystis, kuriame yra išgautos medžiagos, padeda nulemti galutinę ingrediento išvaizdą. Pilkai žalio lapo atvaizdas parodo žaliavos šaltinį, o ne universalią spalvos specifikaciją.
Kokia šalavijų ekstrakto paskirtis kietajame šampūne?
Jis priklauso augaliniams priežiūros ingredientams. Kosmetikos ingredientų žinynuose šiam ekstraktui nurodomos odos būklės palaikymo ir kitos funkcijos. Tikro kietojo šampūno sudėtyje jis gali būti šalia atskirų prausimo ir kondicionavimo ingredientų, aliejų bei sviestų. Todėl jo buvimas kviečia suprasti visą derinį, o ne tikėtis, kad vien ekstraktas užtikrins visą plovimą, tekstūrą ar gatavo produkto rezultatus.
Mintis, kurią verta prisiminti
Mintyse išlaikykite du šalavijo vaizdinius: švelniai raukšlėtą lapą ir kruopščiai paruoštą ekstraktą. Juos jungia žydėjimas, derliaus nuėmimas ir ekstrahavimas. Atkreipus dėmesį į rūšį ir paruošimą nusakantį žodį, šį pažįstamą augalą lengviau atpažinti naujoje aplinkoje, o trumpą sudėties sąrašą skaityti tampa gerokai įdomiau.
Šaltiniai
Šaltiniai ir papildoma literatūra
- Salvia officinalisNC State Extension
- Salvia is monophyletic as determined by three chloroplast DNA sequence regionsWalker and colleagues / American Journal of Botany
- Economic Botany of Salvia officinalis L. with Emphasis on Essential OilOriginal botanical research authors / journal publisher
- SALVIA OFFICINALIS EXTRACTCosmetics Europe
- Hydroalcoholic glycerin extract Sage ORG, HAG20121Golgemma
- Volume Shampoo/Conditioner BarShampoo With A Purpose










