Minkštikliai ir tekstūrą kuriantys esteriai

Fitosterilo / oktildodecilo lauroilglutamatas

Vientisas peršviečiamo skysčio laukas kerta tris plačias šviesaus akmens terasas, apšviestas šilta kryptine šviesa.
Apie šią iliustraciją
Phytosteryl/Octyldodecyl Lauroyl Glutamate
Sluoksniuotas emoliento peizažasNet neįprastai ilgas pavadinimas gali nusakyti nuoseklią medžiagos idėją. Šis skystas emolientas suteikia gamintojui galimybių kurti minkštumą, pasiskirstymą ir kosmetikos pagrindo sandarą.

Ilgas pavadinimas slepia elegantišką sumanymą: pasimokyti iš to, kaip išsidėsto lipidai, ir šį supratimą pritaikyti kosmetikai tobulinti.

Pavadinimas sudėties sąrašePhytosteryl/Octyldodecyl Lauroyl Glutamate

Apie 5 min.7 trumpi skyriaiPradėkite skaityti ↓

Trumpas atsakymas

Fitosterilo / oktildodecilo lauroilglutamatas yra aminorūgšties kilmės emolientas, gaminamas naudojant riebalinius komponentus ir augalinius sterolius. Jis gali suteikti minkštumo, padėti disperguoti pigmentus ir palaikyti emulsijas. Viešai paskelbtoje skaidrių kietųjų kvepalų sudėtyje jis nurodytas tarp tepimąsi gerinančių ir struktūrą kuriančių ingredientų.

Pavadinimas ilgesnis už pačią mintį

Kai kurių ingredientų pavadinimai primena pažįstamą gėlę. Šis praneša apie kelias sujungtas chemines dalis. Už sudėtingo pavadinimo slypi patraukliai paprastas tikslas: sukurti riebią medžiagą, pasižyminčią naudinga sąveika ir sandara, kad kosmetika būtų maloni naudoti, o jos ingredientai išliktų kartu.

Pradinė mintis remiasi lipidais – riebalinėmis medžiagomis, kurios odoje ir plaukuose sudaro tvarkingas struktūras. Kosmetikai paruoštas emolientas gali būti įkvėptas šių struktūrų, tačiau nėra tapatus gyvos odos daliai. Supratus šį skirtumą, ingredientas tampa įdomesnis nei vien paslaptinga cheminė medžiaga ar stebuklinga imitacija.

Keturios užuominos viename ingrediente

Phytosteryl nurodo augalinius sterolius. Octyldodecyl įvardija šakotą riebalų alkoholio komponentą. Lauroyl žymi riebalų rūgšties kilmės dalį, o glutamate veda prie glutamo rūgšties – aminorūgšties.

Gamintojas šią medžiagą apibūdina kaip gaunamą iš glutamo rūgšties, riebalų rūgšties, aukštesniojo alkoholio ir fitosterolio. Kartu jie tampa savitą tapatybę turinčiu emolientu. Pasvirasis brūkšnys sudėties sąrašo pavadinime yra tos tapatybės dalis, o ne nurodymas rinktis vieną ar kitą ingredientą.

Čia slypi naudinga staigmena: aminorūgšties kilmė ne visada reiškia vandenį mėgstantį drėkinamąjį ingredientą ar prausiamąją paviršinio aktyvumo medžiagą. Aminorūgščių chemija gali prisidėti ir prie riebiosios, tepumą suteikiančios formulės dalies.

12
Šviesiai geltonas skystas emolientas atkartoja platų kreminės spalvos keramikos paviršiaus linkį.
Phytosteryl/Octyldodecyl Lauroyl Glutamate · ELDEW PS-203
Medžiaga ilgu pavadinimu iš artiIlgas pavadinimas priklauso paruoštam skystam emolientui. Ant lenktos keramikos pasirinktos PS-203 rūšies žaliava pagauna šviesą kaip vienas lygus medžiagos paviršius.Iliustracijos šaltiniai: Ajinomoto ELDEW PS-203 technical brochure, Ajinomoto ELDEW PS-203 SDS v4.5, Ajinomoto AMISOFT CS-11, Ajinomoto general brochure 2022
Nuo keturių uždarų komponentų indelių nutapytas kelias veda už pertvaros iki paruošto šviesiai geltono skysto emoliento.
Glutamo rūgštisRiebalų rūgštisAukštesnysis alkoholisFitosterolisParuoštas Phytosteryl/Octyldodecyl Lauroyl Glutamate
Šaltiniuose išnagrinėtas paruošimo keliasKeturios komponentų grupės padeda paaiškinti šį gausų pavadinimą. Glutamo rūgštis, riebalų rūgšties ir alkoholio komponentai bei fitosteroliai tampa paruoštu emolientu, turinčiu savitą tapatybę.Iliustracijos šaltiniai: Ajinomoto ELDEW PS-203 technical brochure, Ajinomoto ELDEW PS-203 SDS v4.5, Ajinomoto AMISOFT CS-11, Ajinomoto general brochure 2022
Atskirose kategorijų kortelėse šviesiai geltonas skystas emolientas sugretintas su glutamatų grupės prausimo paviršinio aktyvumo medžiagos milteliais ir dribsniais.
Phytosteryl/Octyldodecyl Lauroyl Glutamate · emolientas · ELDEW PS-203Sodium Cocoyl Glutamate · anijoninė prausimo paviršinio aktyvumo medžiaga · AMISOFT CS-11
Žodis „glutamatas“ dar nenusako paskirtiesBendra pavadinimų pabaiga – tik viena užuomina. Skaitykite visus pavadinimus, kad atskirtumėte riebų emolientą nuo Sodium Cocoyl Glutamate – prausimo paviršinio aktyvumo medžiagos.Iliustracijos šaltiniai: Ajinomoto ELDEW PS-203 technical brochure, Ajinomoto ELDEW PS-203 SDS v4.5, Ajinomoto AMISOFT CS-11, Ajinomoto general brochure 2022

Sluoksniai, o ne aliejaus telkinys

Gamintojo tyrimuose aprašoma, kaip šis emolientas lipidų modelyje sudaro lamelines skystųjų kristalų struktūras. „Lamelinės“ reiškia sluoksniuotos. Verta įsivaizduoti riebalines molekules, kurios išsidėsto pasikartojančia tvarka, užuot plūduriavusios visiškai netvarkingame telkinyje.

Čia atsiranda palyginimas su keramidais. Dokumentuose aprašytas ingredientas yra į keramidus panašus aminorūgšties darinys; jis nėra žymimas Ceramide NP ar kitu tikro keramido pavadinimu. Funkcinis panašumas gali būti naudingas, tačiau skirtumas išlieka.

Tai padeda suprasti, kad emoliento vaidmuo gali būti susijęs ne tik su slydimo suteikimu, bet ir su molekulių išsidėstymu. Tai, kaip molekulės susitelkia, gali būti svarbu jų sudaromos medžiagos tekstūrai ir elgesiui.

Padėti spalvai rasti savo vietą

Tas pats gamintojas pigmentų dispergavimą įvardija kaip dar vieną naudingą savybę. Dekoratyvinėje kosmetikoje smulkios dalelės turi pasiskirstyti pagrinde, o ne susitelkti į nepageidaujamus gumulėlius. Daleles supanti skysta medžiaga padeda nulemti, kaip lengvai tai vyksta.

Tai paaiškina, kodėl tarp siūlomų ingrediento naudojimo sričių minimi lūpų dažai ir makiažo pagrindas. Šilkinis pojūtis ir tolygus spalvos pasiskirstymas yra skirtingos tos pačios kūrimo užduoties dalys: pagrindas turi išlaikyti miltelius ir kartu maloniai teptis.

Žvelgiant į lūpų dažus įdomu pastebėti šį ryšį. Pigmentas suteikia didžiąją dalį to, ką matote, tačiau iš pažiūros bespalvis pagalbinis ingredientas gali padėti spalvą paversti patogiu naudoti gaminiu.

12
Įsivaizduojamo lūpų priežiūros pieštuko pjūvyje išryškinta emoliento sritis greta kitų emolientų ir vaškinės struktūros.
Paruoštas emolientasKiti emolientaiVaškinė struktūra
Nedidelio kietojo gaminio vidujeNedidelis kietasis gaminys sujungia pasiskirstančias medžiagas ir struktūrą. Šiame konceptualiame pieštuke paruoštam emolientui skirta vieta tarp kitų emolientų ir vaškų, kurie suteikia gaminiui jo formą.Iliustracijos šaltiniai: Ajinomoto ELDEW PS-203 technical brochure, Ajinomoto ELDEW PS-203 SDS v4.5, Ajinomoto AMISOFT CS-11, Ajinomoto general brochure 2022

Skaidraus kvepalų pieštuko viduje

Dior skelbia Phytosteryl/Octyldodecyl Lauroyl Glutamate savo kietųjų kvepalų J’adior sudėties sąraše. Sąraše taip pat nurodyti octyldodecanol, coco-caprylate/caprate ir du gelį formuojantys glutamidai.

Šis pavyzdys leidžia kitaip pažvelgti į emolientą. Skaidriam kvepalų pieštukui reikia ir tepaus pagrindo, ir struktūros, dėl kurios jį būtų patogu nešiotis. Čia aminorūgščių kilmės medžiagos pasirodo abiejose grupėse: vienas ingredientas yra emolientas, o atskiri glutamidai padeda aliejus paversti geliu.

Panaši pavadinimų pradžia „glutam“ nereiškia, kad jų paskirtys tarpusavyje pakeičiamos. Atpažinus giminingą jų kūrimo principą, bet atskirus ingredientus ir užduotis, sudėties sąrašą suprasti daug lengviau.

34

Lipidais paremta idėja gali tikti skirtingoms gaminių kategorijoms

Gamintojas taip pat aptaria naudojimą plaukams kondicionuoti, įkvėpimo semdamasis iš lipidų turtingos medžiagos, susijusios su plaukų skaidulų sandara. Todėl ta pati emolientų grupė gali būti aktuali ir nuplaunamai priežiūros priemonei, ir odos priežiūrai ar lūpų dažams.

Verta pastebėti šį pritaikymo platumą. Ingredientai ne visada priklauso tik tai vienai gaminių kategorijai, kurioje juos pirmą kartą pamatote. Kruopščiai sukurta riebalinė medžiaga gali padėti skirtingiems kosmetikos gaminiams spręsti giminingus pojūčio, pasiskirstymo ir sandaros klausimus.

Gamintojo laboratoriniai tyrimai susiję su konkrečiomis medžiagomis ir bandymų sąlygomis. Jie neįrodo, kad kiekvienas šio ingrediento turintis gaminys atkuria odą ar plaukus. Čia naudinga sutelkti dėmesį į jo minkštinamąsias savybes, dispergavimą ir medžiagos sandarą.

Kaip suprasti ilgąją sudėties sąrašo eilutę

Kad atpažintumėte ingrediento vietą formulėje, nebūtina ištarti viso pavadinimo. Prisiminkite derinį: glutamo rūgštis kaip pradinė medžiaga, riebaliniai komponentai ir fitosteroliai. To pakanka atskirti jį nuo paprasto augalinio aliejaus, baltyminio ingrediento ar atskirų glutamidų, formuojančių aliejaus gelį.

Įdomiausia atrasti nematomą kūrimo sumanymą. Sudėties sąrašas pasakoja, kaip galima sukurti glotnų pagrindą, jame paskirstyti spalvą ir kaip tvarkingai išsidėsčiusių lipidų tyrimai gali įkvėpti kosmetinę medžiagą, naudojamą paprastame kasdieniame rituale.

123
Kreminės spalvos lūpų priežiūros pieštukas be prekės ženklo guli greta atskiro šviesiai geltono skysto emoliento pavyzdžio ant lenktos keramikos.
Phytosteryl/Octyldodecyl Lauroyl Glutamate · ELDEW PS-203Iliustruota lūpų priežiūros gaminio forma
Nedidelis pieštukas ir jo medžiagosNedidelis kietasis gaminys ir jį kuriant naudojamas skystis priklauso skirtingiems medžiagos kelio etapams. Paruoštas emolientas gali padėti sukurti pasiskirstantį pagrindą, o galutinis pieštukas sujungia kelis ingredientus.Iliustracijos šaltiniai: Ajinomoto ELDEW PS-203 technical brochure, Ajinomoto ELDEW PS-203 SDS v4.5, Ajinomoto AMISOFT CS-11, Ajinomoto general brochure 2022

Klausimai, kurie gali kilti

Ar tai tikras keramidas?

Tai atskiras aminorūgšties kilmės emolientas. Gamintojas savo lipidų modelio tyrimuose aprašo į keramidus panašų išsidėstymą. Šis palyginimas paaiškina kūrimo sumanymą, o tikrieji keramidai išlaiko atskirus ingredientų pavadinimus.

Kodėl jis naudojamas kietuosiuose kvepaluose?

Kvepalams reikia tepaus pagrindo ir ingredientų, kurie išlaikytų jį kietos formos. Dior savo skaidraus kvepalų pieštuko J’adior sudėtyje šį emolientą nurodo kartu su atskirais aliejaus gelį formuojančiais ingredientais.

34

Ką reiškia pigmentų dispergavimas?

Tai smulkių spalvinių dalelių paskirstymas kosmetikos pagrinde. Daleles supantis emolientas gali padėti joms tolygiai pasiskirstyti. Tai paaiškina dokumentuose nurodytą ingrediento naudojimą dekoratyvinėje kosmetikoje, pavyzdžiui, lūpų dažuose ir makiažo pagrinde.

Mintis, kurią verta prisiminti

Pažvelgus už ilgo pavadinimo išryškėja nuosekli mintis: tvarkingą struktūrą sudarantis riebus emolientas gali prisidėti prie minkštumo, spalvos pasiskirstymo ir malonaus kosmetikos tepimosi.

Šaltiniai

Šaltiniai ir papildoma literatūra
  1. ELDEW PS-203 technical brochureAjinomoto
  2. Amino acid based personal care ingredientsAjinomoto
  3. J’adior solid perfumeDior
  4. Creating Transparent Oil Gels & MoreAjinomoto