Eteriniai aliejai ir kvapieji augalai

Citrinakvapių eukaliptų eterinis aliejus

Siauri smailūs citrininio eukalipto lapai užpildo erdvų stambaus plano vaizdą šalia atskiro peršviečiamo aliejaus etiudo.
Apie šią iliustraciją
Eucalyptus Citriodora Oil
Citrininio eukalipto detalės iš artiCitrininis eukaliptas skleidžia citrinas primenantį kvapą be citrinos vaisiaus. Jo siauri lapai priklauso medžiui, kuris dabar botaniškai vadinamas Corymbia citriodora.

Citrinų kvapas ir medis šviesia, besilupančia žieve: su šiuo eukaliptu verta susipažinti artimiau.

Pavadinimas sudėties sąrašeEucalyptus Citriodora Oil

Apie 5 min.6 trumpi skyriaiPradėkite skaityti ↓

Trumpas atsakymas

Eucalyptus Citriodora Oil – eterinis aliejus, siejamas su citrinakvapiu eukaliptu, dabar botaniškai vadinamu Corymbia citriodora. Gaivus jo aromatas gali papildyti kietosios kosmetikos gaminio kvapą. Rūšies pavadinimas svarbus: jis atskiria šią žaliavą nuo kitų eukaliptų aliejų ir nuo papildomai apdorotų citrinakvapių eukaliptų ingredientų.

Pakelkite akis: viskas prasideda gerokai virš galvos

Įsivaizduokite, kad sekate citrinų kvapu, tačiau citrinų nerandate. Vietoj jų – aukštas medis lygiu, šviesiu kamienu ir siaurais lapais. Royal Horticultural Society nurodo, kad citrinakvapis eukaliptas gamtoje užauga maždaug iki 30–40 metrų. Jo žievė gali turėti rausvą atspalvį, o smulkūs balti žiedai auga grupelėmis po tris.

Šios detalės suteikia ingredientui įsimintinesnę kilmės aplinką nei bendrinis lapelis ant buteliuko. Kvapas priklauso dideliam medžiui, o jo siauri suaugusio augalo lapai stipriai kvepia citrinomis. Augalas sukuria savą citrusus primenantį įspūdį – be geltono vaisiaus ar susisukusios žievelės skiautelės.

Vienas medis, du pavadinimai, kuriuos galite sutikti

Kew pripažįsta pavadinimą Corymbia citriodora, o Eucalyptus citriodora nurodo kaip ankstesnį tos pačios rūšies pavadinimą. Natūralus jos paplitimo arealas driekiasi nuo Kvinslando iki Naujojo Pietų Velso šiaurės rytų. Taigi botanikos šaltinyje ir kosmetikos sudėties sąraše gali būti vartojami skirtingai atrodantys pavadinimai, nurodantys tą patį medį.

Rinkdamiesi gaminį, atkreipkite dėmesį į visą ingrediento pavadinimą. Čia nagrinėjamas sudėties sąrašo įrašas Eucalyptus Citriodora Oil, o Corymbia padeda sekti jo botaninę kilmę. Pasikeitęs pavadinimas nėra priežastis visus eukaliptų įrašus laikyti vienas kito pakaitalais. Būtent antrasis žodis, citriodora, yra naudinga užuomina.

Dvi palyginti skirtos šakelės su suaugusių augalų lapija atskiruose rėmeliuose parodo siaurus citriodora lapus ir pjautuvo formos globulus lapus.
Eucalyptus Citriodora OilSuaugusio augalo lapijos pavyzdysEucalyptus Globulus Leaf OilSuaugusio augalo lapijos pavyzdys
Citriodora ir Globulus palyginimasCitriodora ir Globulus nurodo skirtingus botaninius šaltinius. Suaugusių augalų lapija padeda juos palyginti, o išsamūs aliejų pavadinimai leidžia atskirti ingredientus.
Plona suaugusio citrininio eukalipto šakelė šalia dviejų tuščių dokumentinių pavadinimų laukų ir uždaro šalavijų žalumo mėginio indelio.
Kosmetikos ingrediento pavadinimasEucalyptus Citriodora OilBotaninis šaltinisCorymbia citriodora
Botaniniai pavadinimai gali keistisBotaniniame šaltinyje medis gali būti vadinamas Corymbia citriodora, o sudėties sąraše išlikti Eucalyptus Citriodora Oil. Perskaičius abu pavadinimus, kosmetikos ingrediento vardą galima susieti su tuo pačiu medžiu.

Kvapas gali peržengti augalų šeimų ribas

Citrina – pažįstamas būdas apibūdinti aromatą, o ne jo kilmės garantija. Vienoje tiekėjo citrinakvapių eukaliptų specifikacijoje aliejus apibūdinamas kaip gaivus, citroneles primenantis, o citronelalis nurodomas kaip svarbi tos konkrečios tiekiamos žaliavos rūšies sudedamoji dalis. Tai padeda suprasti, kodėl kvapas atrodo gaivus, o ne primena aštresnį eukaliptų aromatą, kurio daugelis pirmiausia tikimės.

Šį aprašymą vertinkite kaip būdą atpažinti kvapą, o ne kaip ingrediento pavadinimo pakaitalą. Citrinų žievelių aliejus, citrinžolių aliejus ir citrinakvapių eukaliptų aliejus yra skirtingos botaninės kilmės žaliavos. Tai, kad mėgstate vieną iš jų, savaime nepasako, kaip kiti kvepės galutiniame mišinyje.

Siauri suaugusio citrininio eukalipto lapai, pluoštinio gelsvai žalio popieriaus lankai ir atskiras beveik bespalvio aliejaus pavyzdys.
Citrusus primenanti lapų asociacija
Citrusų asociacija be žievelėsLapų kraštai ir gelsvai žalio popieriaus lankai atkartoja gaivų citrininio eukalipto aromatą. Citrusų įspūdis čia siejamas su lapuotu medžiu.

Papildomi žodžiai gali reikšti papildomą apdorojimą

Už kosmetikos ribų galite susidurti su dar vienu citrinakvapių eukaliptų panaudojimu. Citrefine savo žaliavą Citriodiol apibūdina kaip Eucalyptus citriodora aliejų, kuris buvo hidratuotas ir ciklizuotas. Šie papildomi žodžiai nusako toliau apdorotą ingredientą. Tai nėra puošmena, kurią galima tiesiog išmesti iš pavadinimo.

Šis skirtumas praverčia kasdien, kai paieškos rezultatuose kartu atsiduria eteriniai aliejai, lauke naudojami gaminiai ir kietieji šampūnai. Ryšys su tuo pačiu augalu nereiškia, kad paruoštos žaliavos yra pakeičiamos viena kita. Vadovaukitės tikrąja gaminio paskirtimi ir visu jo sudėties sąrašu, užuot perkėlę teiginį iš kitos rūšies gaminio vien todėl, kad pirmieji du žodžiai atrodo pažįstami.

Suaugusio citrininio eukalipto lapuotos šakos ir trumpi šakelių gabalėliai per abstraktų proceso lauką veda iki uždaro nepermatomo aliejaus indelio.
Lapai ir šakosDistiliavimas vandens garaisParuoštas aliejus
Dokumentuose aprašytas aliejaus gavimo keliasAusganica dokumentuose nurodo, kad jos aliejui gauti lapai ir šakos distiliuojami vandens garais. Pradinė augalinė žaliava ir paruoštas ingredientas išlieka atskirais tos pačios botaninės kilmės vaizdais.

Kokia jo paskirtis greta kakavos sviesto

Cztery Szpaki pristatomas atkuriamasis kietasis kondicionierius yra tikras kietosios kosmetikos pavyzdys. Jo sudėties sąraše Eucalyptus Citriodora Oil nurodytas kartu su citrinų žievelių aliejumi, kakavos sviestu, riebalų alkoholiais ir kondicionuojančiu ingredientu. Įdomu, kaip pasiskirsto jų darbas: kvapieji ingredientai įsilieja į formulę, kuriai taip pat reikia struktūros, slydimo ir kondicionuojamųjų savybių.

Šį sąrašą galite skaityti nesitikėdami, kad citrinakvapių eukaliptų aliejus atliks visas užduotis. Jo buvimas padeda suprasti kvapą, o kiti ingredientai paaiškina, kaip šis gaminys apskritai gali būti kietasis kondicionierius. Sąrašas neatskleidžia konkrečios tiekėjo žaliavos rūšies ar šio aliejaus kiekio.

Suaugusio citrininio eukalipto lapai šalia tuščios trijų eilučių kondicionieriaus sudėties sąrašo ištraukos, skaitymo didinamojo stiklo ir neįvardyto kietojo kosmetikos gaminio.
PanthenolEucalyptus Citriodora OilCI 77007
Raskite rūšį nurodantį žodįŠioje dokumentais pagrįstoje kietojo kondicionieriaus sudėties sąrašo ištraukoje yra žodis Citriodora. Matoma visa eilutė leidžia siaurą lapą susieti su konkrečiu kvapiuoju ingredientu.

Leiskite galutinį žodį tarti visam mišiniui

Jei kietasis gaminys maloniai gaiviai kvepia, mėgaukitės tuo kaip naudojimo patirties dalimi. Tuomet pažiūrėkite, kam dar gaminys skirtas ir kaip jį numatyta naudoti. Citrusų gaivą žadantis pavadinimas neleidžia numatyti, kaip lengvai išsišukuos plaukai, koks bus gaminio kietumas ar plaukų pojūtis nuskalavus.

Kad palyginimas būtų naudingesnis, greta pasidėkite dviejų kondicionierių sudėties sąrašus. Suraskite Eucalyptus Citriodora Oil, tada pažvelkite į aplink jį esančius ingredientus. Ar lyginate dvi panašias kondicionuojančias formules, ar kondicionierių ir prausiklį? Toks trumpas patikrinimas dažnai atskleidžia daugiau nei pasirinkimas vien pagal botaninę iliustraciją. Jei pavadinimas patraukia dėmesį, tegul jis tampa klausimo pradžia: ar ingredientas čia skirtas kvapui, tekstūrai, ar kondicionavimui? Perskaitę likusį sąrašą, tą vieną patrauklų ingredientą pamatysite naudingame kitų ingredientų kontekste.

Klausimai, kurie gali kilti

Ar citrinakvapių eukaliptų aliejus yra tas pats kaip citrinų žievelių aliejus?

Ne. Sąsaja su citrina apibūdina kvapą, o ingredientų pavadinimai nurodo skirtingas augalines žaliavas. Citrinakvapių eukaliptų aliejus siejamas su citrinomis kvepiančiu medžiu, o citrinų žievelių aliejus nurodo iš citrusų paruoštą žaliavą. Lygindami sudėties sąrašus, išlaikykite abu nesutrumpintus pavadinimus.

123

Kodėl augalų knygoje jis vadinamas Corymbia?

Botaniniai pavadinimai gali būti tikslinami. Kew šiai rūšiai pripažįsta pavadinimą Corymbia citriodora ir nurodo ryšį su Eucalyptus. Kosmetikos sudėties sąraše gali išlikti Eucalyptus Citriodora Oil, todėl abu pavadinimai padeda susieti įrašą etiketėje su medžiu.

25

Ar radę šį ingredientą galiu žinoti, kad visas kietasis gaminys man tiks?

Tai pasako, kad sudėtyje yra nurodyto aliejaus, tačiau neatskleidžia, kokį pojūtį visa formulė suteiks plaukams ar odai. Vertindami galutinį kietąjį gaminį, remkitės jo paskirtimi, naudojimo nurodymais ir visu sudėties sąrašu, o ne vien šiuo kvapiuoju ingredientu.

Mintis, kurią verta prisiminti

Įsiminkite šviesų medį citrinomis kvepiančiais lapais. Tuomet etiketėje nepameskite žodžio citriodora: šis trumpas žodis žymi didelį botaninį skirtumą.

Šaltiniai

Šaltiniai ir papildoma literatūra
  1. Lemon-scented gum plant profileRoyal Horticultural Society
  2. Corymbia citriodora: accepted name and distributionRoyal Botanic Gardens, Kew
  3. Organic eucalyptus citriodora essential oil specificationPraan Naturals
  4. Citriodiol questions and ingredient identityCitrefine
  5. Regenerating conditioner bar ingredient listCztery Szpaki